ChINOS letní škola pozorování

V období od 24. do 28. července 2023 byla na hvězdárně v Ondřejově v rámci evropského projektu jaderné astrofyziky ChETEC-INFRA pořádána letní škola pozorování (ChINOS). Účastníky školy bylo 14 studentů různých národností.

ChINOS vznikla v rámci European Starting Community ChETEC-INFRA a zaměřuje se na výuku technik astronomického spektroskopického pozorování pro mladé vědce (magisterské studenty, doktorandy a mladé postdoktorandy) pracující v jaderné astrofyzice. Škola zahrnovala tři noci dálkově řízeného pozorování na Nordic Optical Telescope na La Palma ve Španělsku. Studenti se také seznámili se způsobem pozorování na největším českém dalekohledu a s ostatními přístroji, které se používají na hvězdárně v Ondřejově.

Hlavní organizátorkou školy byla Brankica Kubátová, řešitelka projektu ChETEC-INFRA za ASU. Členové stelárního oddělení Tiina Liimets a Raine Karjalainen byli jedněmi z přednášejících, kteří v rámci letní školy učili studenty základům pozorování a Jiří Srba seznámil studenty s pozorovacími přístroji, které na ASU aktivně používáme.

Další fotografie jsou dostupné také v on-line galerii.

FotoGalerie

« z 3 »

Related Posts