Letní škola POEMS – Stellar Winds and Outflows

Členové Stelárního oddělení aktivně zapojení do projektu POEMS realizovaného v rámci programu Marie Skłodowska-Curie RISE (Physics of Extreme Massive Stars, koordinátorka Michaela Kraus) společně s kolegy z Evropy a Jižní Ameriky zorganizovali mezinárodní letní školu s názvem “Stellar Winds and Outflows” (Hvězdný vítr a ztráty hmoty). Tato škola se konala v termínu 3. – 15. září 2023 ve městě Harrachov v krásné horské oblasti (Krkonošský národní park) v severovýchodní části České republiky u hranic s Polskem. Téma hvězdného větru a s ním spojených ztrát hmoty přilákalo celkem 36 účastníků ze 14 různých zemí celého světa.

Škola byla rozdělena na teoretické přednáškové kurzy a praktické kurzy. Cílem letní školy bylo, aby studenti prohloubili své znalosti fyziky hvězdných atmosfér a hvězdných větrů a naučili se příslušné techniky pro analýzu a správnou interpretaci pozorovacích dat hmotných hvězd s intenzivním hvězdným větrem. Proto se studenti aktivně účastnili řady kurzů zaměřených na analytická cvičení i teoretická a praktická cvičení na počítači. Kromě toho mohli studenti realizovat malé výzkumné projekty k aplikaci metod a dovedností, které získali během školy.

Šest vědeckých pracovníků astronomického ústavu (ASU) se aktivně zapojilo do organizace a realizace školy a to přípravou hodin, cvičení a výzkumných projektů: Michalis Kourniotis, Michaela Kraus (předsedkyně SOC a LOC), Olga Maryeva, Péter Németh, Dieter Nickeler a Julieta Sánchez Arias. S organizaci také pomáhali dva doktorandi: Suryani Guha a Kuljeet Singh Saddal.

Více informací o škole naleznete zde: https://stel.asu.cas.cz/~kraus/POEMS/SWO/

Related Posts